COBALT-X' 2000 Kft.

Vissza a főoldalra

Üdvözöljük

Ez itt a Cobalt-X 2000 Építésziroda online bemutatóterme.

--------------------------------------

Kobály György építészmérnök

 

Cobalt-X' 2000 Kft.

Adószám: 13353573-2-13

 

Telefon: +36 29 361 944

Mobil: +36 30 607 7015

2373 Dabas, Vasút ut 37.

 

 

* Irodánkról *

 

* Szolgáltatásaink *

 

* Referenciáink *

 

* Általános információk*

 

* Filozófiánk *

 

* Kapcsolat *

 

* Családi ház tervezés *

 

* Irodaépületek *

 

* Ipari létesítmények *

 

* Látványterv videók *

 

* Aktuális hirdetéseink *

 

 

 

 

Országos munkavégzés!

 

 

 

"Az építészet kővé vált zene"

Goethe

 

 

Az építészeti tervezési folyamat fázisai

Egyszerű érdeklődőként, vagy éppen leendő lelkes otthonteremtőként gyakran nem is gondolunk bele, mi mindent is fogunk kiválasztott építészünkre rábízni, amikor felkérjük, hogy tervezze meg álmaink házát.

Ha Ön az egyszerű, sablonos megoldások híve, kérjük ne olvasson tovább!

Furcsán hangzik, de így van! Ugyanis a tervezési folyamamat igen jelentős részét kispórolja az az építész, aki felmutat néhány mintát, amiből tetszik - nem tetszik alapon ki is választhatjuk azt a házat, amit minimális módosításokkal instant módon rendelkezésünkre bocsátanak.

Ha már valóban építkezésre adjuk a fejünket, akkor a tervezési folyamat valójában nem is építészünk fejében, hanem az Ön fejében fog megkezdődni.

1. Az első lépés: megálmodni!

2. Második lépés: racionalizálni!

3. Megtalálni álmaink megvalósítóját!

4. Előzetes egyeztetés

5. A lehetőségek felmérése és a helyszíni szemle

6. Előzetes vázlatterv

7. Engedélyeztetési terv

 

Az első lépés: megálmodni!

Mindenkinek vannak álmai az ideális otthonról, hol lesz, hogy fog kinézni, mik lesznek azok az igények, amiket szeretne kielégíteni vele. A saját dolgozószobától, a tágas konyháig, az ipari árammal ellátott nagyméretű garázstól a stílusos borospincéig, a nagy terasztól az úszómedencéig stb. A folyamatnak ez a része ugye nem is hangzik olyan nehéznek? De vigyázat! Ilyenkor nagyon gyakran megfeledkezünk arról, hogy vágyainkat racionalizálni is kell.

Második lépés: racionalizálni!

Gyakran fantasztikus dolgokat álmadunk, ráadásul meg is valósítjuk! De sajnos elég sűrűn előfordul, hogy később haszontalannak, fölöslegesnek, esetenként kifejezetten hátrányosnak, vagy akár veszélyesnek bizonyul egy-egy döntésünk.

Fiatal párok gyakran nem veszik számításba például, hogy most felépítik álmaik házát, majd pár év múlva jön az újabb apró családtag, aki gyakorlatilag a feje tetejére állítja a korábban fantasztikusnak gondolt koncepciót. A tetőtér a maga panorámás ablakával, mellette két gyerekszobával, rendkívül jó megoldásnak tűnhet. Az viszont már kevésbé felemelő érzés, amikor napjában 50-szer kell fel-le sétálni minden gyereksírásra.

Ilyen és hasonló problémák elkerülése végett, célszerű jó előre átgondolni ezeket a veszélyeket. Rendkívül hasznosnak bizonyulhat kikérni olyan ismerősök tanácsát, akik néhány évvel korábban építkeztek, és meghallgatni őket, hogy mik azok a hibák, amiket ha újra építkezésre adnák a fejüket, már biztosan nem követnének el. Nagyon fontos kikérni a majdani építész őszinte véleményét is!

Vissza a könyvjelzőkhöz (lap teteje)

Megtalálni álmaink megvalósítóját!

Ha megvan az elképzelésünk álmaink családi házáról, ideje megtalálnunk a megfelelő építészt, aki megvalósítja ezt az álmot.

Mi alapján dönthetjük el, hogy melyik építész érdemes arra, hogy egy olyan feladattal bízzuk meg, ami az egész majdani életminőségünket befolyásolni fogja?

Mivel az építészeti tervezés jelentős részben bizalmi munka, a leggyakoribb, hogy ajánlás útján jutunk el álmaink megvalósítójához. Ha a barátom, ismerősöm elégedett volt az illető építész, tervező munkájával, bizonyára én is az leszek.

A másik legyakoribb lehetőség, hogy az interneten böngészve jutok el az illető építész honlapjára és korábbi munkái, referenciái, látványtervei alapján alakul ki bennem az a meggyőződés, hogy ez az én emberem!

Innentől már fel is gyorsulnak a dolgok, hiszen a következő lépés a kapcsolatfelvétel, ahonnan igen hamar eljutunk a következő lépésig: árajánlatot kérünk!

Vissza a könyvjelzőkhöz (lap teteje)

 

Legutóbbi projektjeink

 

Balra
Családi ház tervezés
Irodaépületek
Ipari épületek
Jobbra

        Családi házak            Irodaházak              Ipari épületek

 

 

 

Kérjen árajánlatot!

Az árajánlat kérés rendkívül fontos része a folyamatnak, ugyanis X összegből ki többet, ki kevesebbet tud kihozni.

Egy ügyes, kreatív építész százezreket tud megspórolni megbízójának!

A jó tervező tehát egyben kiváló befektetés is. Hiszen nem csupán hosszú évek mindennapos kellemetlenségeitől tudja megkímélni Önt, de pénzügyileg is nagyobb mozgásteret biztosít Önnek.

Amennyiben szeretne ajánlatot kérni tőlünk, itt megteheti.

Vissza a könyvjelzőkhöz (lap teteje)

Előzetes egyeztetés

A folyamatnak ez a része az a pont, ahol a korábban megálmodott és részben már racionalizált elképzeléseinket a lehető legkisebb torzulással és információ veszteséggel át kell adnunk a tervező építésznek.

Nagyon fontos, hogy mindkét fél egy hullámhosszra kerüljön, a tervező megértse megbízójának igényeit, a megbízó pedig az építész tanácsait mérlegelve döntést hozzan a kritikusabb, esetleges problémákat felvető kérdések tekintetében.

Így tehát második körben az építész feladata lesz az esetleges ellenmondásokat a felszínre hozni, és megoldást találni ezek feloldására.

A lehetőségek felmérése és a helyszíni szemle

A helyszíni szemle is fontos része a folyamatnak, hiszen ez által ismeri meg a tervező építész az építési terület adottságait, mire van lehetőség, mire nincsen. Ha ez a lépés kimarad, rendkívül nehéz olyan épületet, családi házat, vagy akár irodaépületet tervezni, amely harmonizál környezetével.

Gyakran előfordul, hogy szükség van egyéb szakértők bevonására is (statikus, építésügyi szakértő stb.) Részben ez alapján tudja mérlegelni a tervező építész, hogy milyen műszaki adottságai vannak az adott építési területnek.

Vissza a könyvjelzőkhöz (lap teteje)

Előzetes vázlatterv

A tervezési folyamatnak ebben a fázisában már nagy vonalakban elkészül az épület tervrajza, ebben az állapotában már készíthetőek róla látványtervek is. Ez az a pont, ameddig még különösebb nehézségek nélkül lehetséges módosítani a terven, annak fényében, hogy a megbízó elgondolásainak megfelel-e.

Ilyenkor indul be igazán a folyamatos egyeztetés, amely egészen addig tart, amíg a megrendelő maximális elégedettségével találkozik a tervrajz.

Ilyenkor szokás elkészíteni azokat a látványterveket, melyeket például mi is rendszeresen készítettünk projektjeink során.

Látványterv videóinkat itt tekintheti meg.

Vissza a könyvjelzőkhöz (lap teteje)

 

Legutóbbi projektjeink

 

Balra
Családi ház tervzés
Irodaépületek
Ipari épületek
Jobbra

        Családi házak            Irodaházak              Ipari épületek

 

 

Engedélyeztetési terv

Hamarosan...